<$BlogRSDURL$>

Saturday, June 18, 2005

Budu Awet Muda 

Ikan bilis yang dijeruk sehingga hancur dikatakan berfaedah untuk tubuh badan. Bahan asas budu ataupun sos bilis tidak asing lagi bagi masyarakat Kelantan dan Terengganu telah ditemui hasil kebaikannya.

Budu mendapat perhatian utama dan telah dikaji secara sainstifik oleh pakar-pakar pemakanan berkhasiat dari Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan juga Germany

Penemuaan hasil dari ujikaji baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksida, yang berupaya mengeluarkan sisa toksikdan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit berbahaya serta juga dapat menghalang kanser.

Budu didapati berpotensi untuk menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, diabetes, kanser dan selainnya pada peringkat awal.Ikan bilis yang dijeruk sehingga hancur dikatakan berfaedah untuk tubuh badan. Bahan asas budu ataupun sos bilis tidak asing lagi bagi masyarakat Kelantan dan Terengganu telah ditemui hasil kebaikannya.

SUMBER: Majalah RAPI (August 2004)
Keluaran : Karangkraf (http://www.karangkraf.com/)

Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?