<$BlogRSDURL$>

Sunday, January 08, 2006

Mana satu pilihan anda? 


"Mana satu pilihan anda ... cinta sebaya, muda atau lebih tua ... terpulang kpd masing-masing ... dari mata turun ke hati kerana tak kenal maka tak cinta ... ahaks ...

Sebaya, muda atau tua ?

Cinta Sebaya
Lelaki/perempuan - Biasanya pasangan yg sebaya mempunyai tahap pemikiran yg lbh kurang sama.Tidak dinafikan cinta sebaya sering berlaku pada remaja yg sedang menuntut.Kekerapan bertemu , byk menghabiskan masa bersama terutamanya utk mengulangkaji, komunikasi dan bertentang mata menjasi penyebab cinta boleh berputik.

Kebaikan
- Lbh enjoy dan lbh selesa keluar bersama.Pengetahuan dan cara kehidupan lbh kurang sama.

Kelemahan
- Adakalanya pasangan sebaya mempunyai keegoan yg tersendiri.Hinggakan sekiranya berlaku pertelingkahan ataupun selisih faham, masing2 cuba mempertahankan pendapat sendiri dan sukar utk bertolenrasi.

Si Dia Lebih Muda

Perempuan
- jika perempuan lbh muda dr pasangannya tidak byk menimbulkan masalah.Sikap semulajadi seorg perempuan yg manja dan sedikit kebudak-budakan adakalanya mempengaruhi perhubungan.Mudah merajuk, ingin selalu dibelai ataupun perhatian lbh dr kekasih.

Lelaki
- Tidak dinafikan ada juga perempuan yg suka sekiranya si dia lbh muda darinya.Bagi mereka tidak semestinya pasangan yg lbh muda itu tidak matang.Lelaki yg lbh muda lbh memahami, tidak suka mengongkong dan lbh byk mengikut rentak kekasihnya.Tetapi ini tidak menjadi masalah sekiranya lelaki lbh muda dr perempuan.Ada yg ingin mengikut jejak langkah Nabi Muhammad SAW yg memilih Siti Khadijah yg lbh tua 15 thn dari baginda.

Pasangan Lebih Tua

Perempuan
- Ada juga lelaki yg suka perempuan lbh tua darinya keran pendapat mereka perempuan begini lbh matang dan mampu berdikari.Perempuan begini lbh bijak membuat keputusan ttp ada sedikit sikap mengongkong dlm perhubungan.Mereka juga cepat berasa cemburu, lbh2 lagi bila terlihat kekasih bercakap dengan perempuan lain terutamanya yg sebaya kerana takut kehilangan kekasih kerana perbezaan usi.

Lelaki
- Lelaki lbh tua dr pasanganya tidak menjadi masalah.Sifat kematangan yg ada pd diri mereka membuatkan mereka lbh bertanggungjawab dan memahami pasangan.Malah lelaki yg lbh tua bersikap penyayang dan berhati lembut.Berfikir dahulu sblm membuat keputusan dan berfikiran terbuka serta bersikap serius ttg masa depan."

Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?