<$BlogRSDURL$>

Friday, July 01, 2005

Jom kita masak 

Ayam Bercili masak ketumbar
Bahan-bahan:
1/2 kg ayam
Serbuk kunyit gaulkan
Sedikit garam
6 biji bawang kecil
3 ulas bawang putihditumbuk lumat
sedikit halia
4 sudu besar biji ketumbar
1 sudu kecil jintan manis di mesin halus
4 sudu besar cili mesin/cili boh
2 asam keping

Cara memasak:
1. Goreng ayam sehingga garing. Setelah garing bolehlah diangkat dan ketepikan.
2. Tumiskan bahan yang telah ditumbuk lumat sehingga naik bau ke dalam minyak lebihan ayam tadi (agak-agak minyak dengan bahan yang hendak dibuat sambalnya).
3. Masukkan cili mesin/cili boh sehingga pecah minyak.
4. Kemudian masukkan ketumbar dan jintan manis yang telah dimesin. Jika nampak pekat tuangkan sedikit air (Gunakan api yang sederhana).
5. Masukkan asam keping, sedikit garam dan sedikit gula. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan. Hidangkan


Recipe 2.
Bananas Foster Waffles

Serves 4 to 8.

4 of your favorite waffles, cooked and ready to serve
Bananas Foster Topping
1 stick butter
1 cup light brown sugar
3 ripe bananas, peeled and sliced
2 tsps. vanilla extract
Vanilla ice cream, optional

1. In a skillet, melt butter over medium heat. Stir in brown sugar and cook, stirring until sugar is totally dissolved.
2. Add peeled and sliced bananas and vanilla. Sauté 2-3 minutes.
3. Divide Bananas Foster Topping among four waffles, giving each person half of a whole waffle. Waffles may be served with a scoop of vanilla ice cream as well.


Recipe 3.
Buffalo Chicken Fingers

Prep Time: 20 Minutes
Cook Time: 20 Minutes
Ready In: 40 Minutes
Makes: 8 servings

Ingredients
4 skinless, boneless chicken breasts
1/4 cup all-purpose flour
1 teaspoon garlic powder
1 teaspoon cayenne pepper
1/2 teaspoon salt
3/4 cup bread crumbs
2 egg whites, beaten

Directions
1. Preheat oven to 400 degrees F (205 degrees C). Coat a baking sheet with a
nonstick spray.
2. Cut chicken into finger-sized pieces.
3. In a bag, mix together flour, 1/2 teaspoon garlic powder, 1/2 teaspoon cayenne pepper, and 1/4 teaspoon salt. On a plate, mix the bread crumbs with the rest of the garlic powder, cayenne pepper, and salt.
4. Shake the chicken pieces with the seasoned flour. Beat egg whites with 1 tablespoon water, and place egg mixture in a shallow dish or bowl. Dip seasoned chicken in egg mixture, then roll in the seasoned bread crumb mixture. Place on prepared baking sheet.
5. Bake for about 8 minutes. Use tongs to turn pieces over. Bake 8 minutes
longer, or until chicken is tender.


CENDOL
Bahan:
1) 2 cawan tepung beras
2) 5 cawan air - kalau nak hijau tu campur skit ngan air daun pandan, 5 cawan tu termasuk skali ngan air daun pandan ni- tapi mak saya kata...kalau terlebih suku cawan tu takpe la
3) sedikit kapur makan - skit je....hujung kelingking (bancuh skit ngan air)

Cara
1. campur semua bahan tu....kacau dulu sampai sebati...kalau nak elok tapis supaya kalau ade yang ketul2 tu tak le masuk dalam tu
2. dah sebati masukkan dalam periuk....lagi senang masuk dalam kuali....masak ....
3. MESTI INGAT - Benda ni kena kacau selalu...tak leh berhenti
4. Kacau sampai berkilat.....bila dekat nak berkilat tu lagi kena kacau...kalau tak nanti berketul2 lak jadinya.masa ni berat skit la rase die
5. Bila dah berkilat......dan agak dah masak ...... tekan dalam acuan ( bekas berlubang tu).....make sure bawah die tu ditadah dengan bekas (besen yang berisi
air sejuk)
6. Bila tekan dalam bekas yang ada air tu ..tengoklah....pastikan cendol tu timbul lepas masuk dalam air,,...kalau tak timbul....maknanya lom masak lagi......kena masak lagi kat api.....ini mesti ingat tau...sebab walaupun masa tu die tak timbul...nampak
elok....tapi nanti bila nak makan memang die akan berkecai....


Recipe 5.
Crazy Candy

You wont' be able to stop eating this sweet, salty, crunchy and chewy
snack.

10-ounce package corn chips
1 cup sugar
1 cup light corn syrup
1 cup peanut butter

Spread corn chips in greased 10x15-inch pan. In a saucepan, over medium heat, combine corn syrup and sugar; bring to a boil. Stir in peanut butter until smooth. Pour over chips and toss to coat evenly. Cool and break into pieces.


Recipe 6.
Gulai ikan tongkol (atau ayam) untuk nasi dagang

Bahan A
Dua ekor ikan tongkol sederhana besar
5 keping asam gelugor
2 inci halia, ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah kecil, ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
Sesudu makan garam dan sesudu teh gula
Air untuk merebus (sekadar menutup ikan, lebihkan seinci)

Bahan B
Santan pekat dari satu biji kelapa
3 keping asam gelugor
5 ulas bawang merah kecil, ditumbuk
4 ulas bawang putih, ditumbuk
1 inci halia, ditumbuk
Satu peket rempah kari Adabi, dibuat pes
Satu sudu makan cili boh (kalau tak suka pedas, tinggalkan)
1 cawan santan cair, dibancuh dengan sesudu makan asam jawa.
2 sudu makan gula merah/ kabung/ melaka (atau kalau di Kelantan dipanggil "manisan")
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara memasak:
Rebus bahan A sehingga masak, dan renihkan selama setengah jam, kemudian
ambil ikan sahaja dan ketepikan. Pijarkan minyak di dalam periuk Tumiskan bawang, bawang putih dan halia, sehingga naik bau Masukkan rempah kari dan cili boh (jika guna) dan goreng sehingga keluar minyak
Masukkan santan cair yang telah dicampur dengan asam jawa dan ikan (ketepikan sekeping untuk sambal kelapa). Biarkan mendidih Masukkan santan pekat dan asam gelugor Bila mendidih masukkan gula merah Masukkan garam dan sesuaikan rasanya (kalau sudah masam, keluarkan asam gelugor)
Biarkan renih selama 15 minit sebelum dihidangkan bersama nasi dagang.


Recipe 7.
Ketam Bertelur
Bahan-bahan:
2 ekor ketam yang agak besar dibuang kulit yang keras tu dan dibelah dua.
3 sudu sos tiram
3 sudu sos cili
3 sudu cili yang dah diblend
7 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih yang agak besar
sepotong halia
sebiji telur
garam
sedikit gula
sedikit minyak untuk menumis
bawang besar
Cara memasak:

1. Tumbuk cili, bawang putih, bawang merah dan halia tumiskan sehingga bangkit baunya
2. Masukkan secawan air
3. MAsukkan ketam, tutup kuali sehingga 10 minit
4. Masukkan segala sos, gula dan garam secukup rasa
5. Bila semua dah nampak macam sebati, masukkan telur yang dah dipukul,
6. Kacau cepat-cepat supaya telur tak berketul.


Recipe 8.
Koay Teow Kerang

Ingredients:

· 500g flat rice noodles (koay teow)
· 500g cockles - scalded and shelled
· 4 medium-sized prawns - shelled but leave the tails
· 1 egg
· 200g fresh bean sprouts - washed and drained
· 50g chives, cut into 1-inch strips
· 2 tbsp ground red chili (can also use cili boh)
· 2 tbsp oyster sauce
· 2 tbsp dark (salty) soy sauce
· 2 tbsp sweet soy sauce
· 1 tsp sugar
· 3 cloves garlic - lightly beaten
· Salt to taste
· Oil for frying

Directions:
1. Shake the koay teow vigorously to prevent it from lumping.
2. Heat a large kuali (wok) until smoking hot.
3. Add oil and sauté garlic until fragrant.
4. Add oyster sauce, dark soy sauce, sweet soy sauce and sugar. Stir well.
5. Add koay teow and mix thoroughly.
6. Add cockles and prawns.
7. Break egg around koay teow mixture. Add oil if necessary. Mix the scrambled eggs into the koay teow.
8. Let it stand for a while before adding chives and bean sprouts. Mix evenly.
9. Serve hot with pickled green chili


Recipe 9.
Sambal kicap

Bahan-bahan:
20 bijik cili api
2 bijik limau kasturi (kalau limau nipis 2 belah)
2 ulas bawang putih
kicap
sikit gula

Cara:
1. Tumbuk cili ngan bawang putih , bila dah lumat
2. Masukkan dalam mangkuk, selepas itu tuang kicap, gula dan perahkan limau.
3. Sedia untuk dimakan.


Recipe 10.
Sesame Chicken Salad
Serves to 4

1 tbs. sesame seeds
3 whole chicken breasts
6 cups water
2 Tbs. soy sauce
1/2 tsp. salt
1/2 tsp. Chinese - five spice powder (Beli di pasar-raya dlm. botol)
1 head romaine lettuce
1 tbs. sesame oil
1 Tbs. vegetable oil
1/4 tsp. ground ginger
1/8 tsp. pepper

Preheat oven to 350 degrees. Sprinkle sesame seeds in a baking pan and bake in oven until golden. About 5-8 minutes.

Combine chicken, water, 1 Tablespoon of soy sauce, salt, and 5 spice powder in a large saucepan. Cover and bring to a boil. reduce heat and simmer 15-20 minutes. Remove from heat. Let sit for about 30 minutes.

Remove chicken from pot. Remove and discard bones from chicken. Cut chicken into 1/2 inch wide slices.

Mix remaining 1 tablespoon soy sauce, sesame and vegetable oils, ginger and pepper in a large bowl. Add chicken and toss to coat. Chop lettuce up and place in a large bowl. Toss chicken and dressing mixture with salad. Sprinkle with sesame seeds.


Recipe 11.
SHEPHERD'S PIE

Amount Measure Ingredient -- Preparation Method
MEAT MIXTURE:
2 pounds extra lean ground beef
1/4 pound green beans
1 whole zucchini
1 6 oz. can tomato paste
1 egg -- beaten
1 teaspoon dried basil
salt and pepper -- to taste

TOPPING:
1 head cauliflower
1 tablespoon butter
2/3 cup ricotta cheese
salt and pepper -- to taste

1. Preheat oven to 350°.
2. Brown ground beef in a pan until no pink remains. Drain cooked meat
in a colander and return to pan.
3. Chop zucchini and green beans into about 1/4-1/2 inch pieces. Add to ground beef mixture and season with salt, pepper and basil. Stir in tomato paste. The mixture will be fairly dry. This is okay, as the vegetables will release some liquid during baking. The mixture should be only warm by now. Add the egg to the meat mixture. Pat mixture firmly into a 9x11 baking dish.

3. Chop cauliflower and steam until quite tender. Remove from heat and mash with a potato masher. Add butter and mash until it's melted. Add ricotta cheese and continue to work with the masher until it is well mixed. Season with salt and pepper. Spread evenly on top of meat mixture.
4. Bake for about 30 minutes.


Recipe 12.
Tips for Baking Cheesecakes

With relatively few ingredients, turning out a lovely cheesecake doesn't take much time or trouble. But until you've made a few, producing a perfectly formed example can pose a challenge.

If you bake cheesecakes often, you'll benefit from using a professional cheesecake pan. Mix for the time and speed given in a recipe. Overbeating, including mixing at too high a speed, incorporates too much air, which can make a cheesecake collapse.
Many recipes have you add moisture during baking to help keep a cheesecake from cracking. To do this, place a shallow pan of hot water on the bottom oven rack during baking. Recipe directions may also warn you to not "peek" at a cheesecake
until it nears the end of baking. Cheesecakes can crack from a sudden shock of cold air.

Cheesecakes are baked at lower temperatures than regular cakes to keep them from shrinking. How can you tell if cheesecake is done? Either touch the top lightly
or gently shake the pan. The center may be just firm to your touch or jiggle slightly, but it will set during chilling. Poking the tip of a knife in the cheesecake to test doneness isn't advised because the hole could cause it to crack.


Here's what to do after the cheesecake is baked:
Let the cheesecake cool at room temperature for 30 minutes or as directed in the recipe before you put it in the fridge. Refrigerate it uncovered for 2 to 3 hours or until chilled before you serve it. If you cover the warm cheesecake right away, moisture may condense and drip onto the cheesecake top. After chilling, cover the cheesecake so that it doesn't dry out or pick up odors from other foods, and keep it in the fridge. Run a metal spatula along the side to loosen it from the pan; do
this after baking and after refrigerating. Otherwise, the cheesecake could pull away from the crust as it cools.

To cut, first dip the knife into water, and clean it off after every cut. Or use a piece of dental floss! Holding a length of dental floss taut between your hands, pull the floss down through the cheesecake, making a clean cut.


Recipe 13.
Udang Masak Serai Wangi

Bahan-bahan:
600 gm udang harimau - digoreng setengah masak
4 batang serai
100 gm cili kering
100 gm bawang merah
100 gm cili merah
70 gm bawang putih
70 gm halia muda
3 sudu besar pati asam jawa
30 gm belacan bakar
100 gm pati santan
Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:

1. Kisar halus serai, cili kering, bawang merah, cili merah, bawang putih
dan halia muda.
2. Tumis hingga wangi dan masukkan air asam jawa dan sedikit santan cair.
3. Masak atas api sederhana hingga kuah pekat
4. Masukkan pati santan dan udang.
5. Masak hingga naik bau.


Recipe 14.
Daging Masak Hitam

Bahan-bahannya
Daging - 1 Kilo (bersihkan dan potong nipis atau kiub)
Bawang Putih - 4 ulas*
Halia - 2 cm*
Sos Lada Hitam - 1 Botol Kecil
Bawang Besar - 2 biji (Potong bulat)
Daun Sup & Daun Bawang - Anggaran 1 tangkai setiap satu.
minyak untuk menumis - anggaran 2 sudu makan.

Cara Memasak
Tumbuk halus bawang putih dan halia. Bahagi dua. Separuh perap dengan daging. Separuh untuk menumis. Campur daging, bawang putih, halia yang ditumbuk dan sos lada hitam. biarkan dalam 30 minit.

Panaskan minyak, tumis sebahagian halia dan bawang yang ditumbuk. Bila naik
bau masukkan daging. Biarkan masak dan daging lembut, masukkan bawang besar, kacau sampai bawang besar lembut . Angkat dan taburkan daun sup dan daun bawang.

Nota Tambahan
Untuk perisa. kena rase dulu . Bergantung kepada individu. kalau guna sos lada hitam pada saya tak payah tambah garam, sebab dah cukup perasa dalam sos tadi. Kalau tak guna sos lada hitam kita kena tambah 2 sudu besar lada hitam. kemudian tumbuk kasar. kicap (jenis ikut suke) 1/2 botol.

Cara masak,
sama kene perap dulu dan rasa garamnya.


Recipe 15
DAGING MASAK HITAM (dari koleksi rempah ratus)

Bahan-bahan diperap:
1 kilo daging dihiris kecil
7 ulas bawang merah - di blend
3 ulas bawang putih - di blend
15 biji cili kering - di blend
Halia sebesar ibu jari - di blend
rempah kari sedikit daging- kalau tak nak pun tak apa jintan putih dan jintan hitam

bahan menumis
minyak masak
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
kulit kayu manis
bunga cengkih
bunga lawang
3 helai daun kari
Kerisek
1 biji bawang besar- dihiris bulat-bulat
Kicap kipas udang (lemak manis)
garam dan gula secukup rasa
Ajinomoto (jika suka)

Cara-caranya:
perap bahan semalaman atau paling kurang 2-3 jam. panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga agak-agak kuning dan masukkan daun kari, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang dan kerisik. bila naik bau,masukkan bahan-bahan diperap, air dan biarkan dengan api yang sederhana.tambahkan air sehingga daging lembut.

Apabila daging sudah empuk, masukkan kicap kipas udang, garam, gula secukup rasa, ajinomoto dan bawang besar.


Recipe 16

Bahan2nyer
1 kilo kacang soya
gula ikut suka manis
5 helai daun pandan
air secukupnya untuk mengisar.

cara membuatnyer....

Basuh bersih kacang soya dan rendam semalaman. Anggaran secawan kacang
soya masukkan kedalam pengisar bersama dua cawan air (boleh kisar 2x. Kali
kedua tambah lagi 1/2 cawan air) Kisar halus dan tapis dengan mengunakan kain
tapis yang halus. Syorkan guna tapis teh yang orang guna kat kedai minuman.
Kisar sampai habis. Untuk memasak pasti kan periuk yang digunakan betul betul bersih. Untuk dapatkan air soya yang putih, jangan campurkan gula sekali. Sebaliknya gula tadi dimasak jadi air gula. Bila soya yang dikisar tadi habis, masakkan diatas api yang sederhana dan kacau hingga masak.

Jangan lupe daun pandan untuk menaikkan bau wangi. Agak suam baru bole dicampurkan air gula dengan soya.

Satu pesanan peting, untuk medapatkan soya yang elok, pastikan alatan yang digunakan bersih dan takder lekat sisa dan bau bahan yang digunakan sebelum tu. Pengalaman sayer, sebaik masak dan suam tiba-tiba soya saya jadi macam basi. Seperiuk habis kene buang.

Okey selamat mencuba......


Recipe 17.
Arti-Cheesy Chicken

Chicken swims in a rich concoction of cream, artichokes and Parmesan
and feta cheeses mixed with bacon, olives and mushrooms. Try serving on a
bed of penne pasta.

Prep Time: 20 Minutes
Cook Time: 30 Minutes
Ready In: 50 Minutes
Makes: 4 servings

Ingredients
1 pound sliced bacon
1 pound fresh mushrooms, sliced
2 skinless, boneless chicken breast halves - cooked
1 (6.5 ounce) jar marinated artichoke hearts, drained
1 (10.75 ounce) can condensed cream of mushroom soup
1 pint heavy cream
1 (6 ounce) can black olives, drained
2 tablespoons grated Parmesan cheese
1 tablespoon garlic, minced salt and pepper to taste
1 (6 ounce) package feta cheese, crumbled

Directions
1. Fry bacon in a large skillet over medium heat. Remove from skillet, leaving 3 tablespoons of the bacon grease in the skillet. Set bacon aside.

2. Add mushrooms to skillet and saute for 3 to 4 minutes over medium-high heat. Reduce heat to low and add the chicken, artichoke hearts, soup, cream, olives, Parmesan cheese, garlic and salt and pepper to taste.

3. When this mixture begins to simmer, slowly stir in feta cheese. Crumble about 1/2 of the bacon into the skillet and let all simmer, stirring often, for 5 to 10 minutes.


Recipe 18.
Asam Pedas Tumis (Melaka)

Bahan-bahan:
ikan serkut/tenggiri/siakap/kembung/pari/sembilang/keli tapi masak asam ni kalo melaka(sebelah merlimau)suka ikan parang rasanya lebih sedap. ikan parang 7/8 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih sebesar ibu jari kaki belacan kunyit hidup sebesar ibu jari tangan (boleh juga gunakan kunyit serbuk) air asam jawa cili yang telah diblander(dapat yang digiling lebih sedap) 2 sudu besar kerisik(kelapa goreng)
sedikit halba sedikit halia (sebesar separuh ibu jari)- agak-agak kuah dan ikan
banyak mana. garam secukup rasa perasa ajinomoto jika suka.

Cara memasak:
1. Kunyit hidup dan bawg putih ditumbuk lumat.
2. kemudian masukkan bwg merah ...tumbuk separuh lumat... masukkan belacan
tumbukkan juga.
3. Panaskan periuk dan minyak untuk menumis.
4. Setelah minyak panas masukkan halba (lebih kurang 4/5 biji)tak boleh banyak nanti pahit.halba untuk naik bau wanginya.
5. Masukkan bawang merah,putih,belacan,kunyit,yang telah ditumbuk tadi. kacau.
6. Masukkan cili yang telah diblander(7/8 sudu besar-tengoklah pekat ke cair cili mesin tu)kacau sebati masukkan kerisik.
7. Tumiskan dengan api sederhana sehingga garing (macam buat sambal)atau cili berubah warna sedikit merah hitam.
8. Setelah garing masukkan air asam jawa.tambah air biasa tengoklah nak kuahnya banyak mana /sesuai ngan ikan.
9. Kacau biar bahan tumis tadi sebati ngan kuah.
10. Masukkan ikan.kemudian masukkan halia yang telah ditumbuk sedikit(usah ditumbuk lumat)atau dihiris halus.
11. Didihkan kuah...masukkan garam dan perasa.

Tips :
Masak asam sebenarnya rasa asam(masam kuahnya) dengan pedasnya mestilah seimbang.Ikannya mesti segar. Gunalah ikan parang next time guna ikan lain...rasalah bezanya anda akan tahu....Tumisan lada dan bawangnya mesti garing (jangan sampai hangit) jika tak tak sedap...


Recipe 19.
Black Pepper Steak

Bahan-bahan:
1/2 kg daging (sebaik-baiknya batang pinang)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu teh lada hitam biji (boleh juga ganti dengan 1/2 sudu teh lada
serbuk, tapi rasanya kurang oomph!)
1 batang lobak merah (dihiris menyerong setebal 1/2 inci)
1/2 cawan kicap manis
1 cawan air
1 ulas bawang besar (dihiris membulat setebal 1/4 inci)
1/2 cawan cendawan butang (kalau yang sebiji-sebiji tu, belah dua.

Kalau yang dah siap hiris, tak payah buat apa-apa lagi dah)
1 biji buah tomato (dibelah 4 atau 6)
1/2 sudu teh tepung jagung dicampur dengan 2 sudu besar air (untuk memekatkan kuah)
1/2 sudu teh gula atau secukup rasa
2 sudu besar minyak masak

Cara memasak:
1. Daging dihiris lebar dan setebal 1/2 inci. Bersihkan dan ketepikan.
2. Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.
3. Masukkan daging, bahan dikisar, lobak merah, kicap manis dan air ke dalam periuk yang dalam.
4. Masak atas api sederhana / kecil sehingga daging empuk (pastikan kuahnya tak kering dan tambah air, jika perlu).
5. Sementara daging dimasak, goreng bawang besar hingga layu. Angkat dan ketepikan. Ulangi langkah ini dengan buah tomato.
6. Apabila daging dah empuk, masukkan bawang besar dan tomato berserta minyaknya, cendawan butang, campuran tepung jagung dan gula secukup rasa.
7. Masak atas api kecil selama 3 - 5 minit lagi.
8. Siap untuk dihidang.


Recipe 20.
Puding Kelapa

Puding Kelapa Bahan-BahanAir Kelapa Muda dari 3 biji kelapa1 peket
agar-agar (22gm/20gm)1/2 tin susu cair1/2 tin susu pekat manisgula pasir secukup
rasa.

Cara-cara
1. Masakkan agar2 bersama air kelapa muda hingga benar-benar larut.
2. Bila dah larut, masukkan susu cair dan susu pekat manis. Tambahkan gula bila perlu. Matikan api dapur
3. Masukkan dalam acuan. Jika ada isi kelapa muda,boleh dihiaskan atau dimasukkan dalam puding tadi
4. Biarkan sejuk. Dan hidangkan.


Tips
1. Bila kelapa muda agak terlalu muda, airnya agak masam-masam sikit. Jadi tambahkan gula pasir
2. Bagi kelapa muda yg dah agak keras isinya, air kelapa agak manis, tak perlu tambah gula.
3. Puding kelapa agak lembut, elok dimasukkan dalamacuan yg kecil2. Jika acuan besar, bila potong mudah pecah.
4. Boleh juga puding kelapa dimasukkan kedalam bekaskelapa
muda yg telah diguna.


Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?